The Magnesium Story

Kisah Salmonella & Food Safety – Bahagian 4

4338-2
Siri ke 4 dalam pengupasan isu Food Borne Illness ini, Ayong akan cuba menjawab persoalan tentang Keselamatan Ozone sebagai sterilizer makanan.
Sebelum apa-apa mari kita tengok apa itu maksud "sterilize" - To make free from live bacteria or other microorganisms. Membasmi bakteria dalam erti kata lain la kan.
Sebaiknya soalan macam ini kita serahkan kepada pakar. Fortunately for us, ada 2 pendapat pakar berkenaan penggunaan OZONE sebagai sterilizer makanan.
Pertamanya daripada Dr.Lim Ju Boo.
Dr.Lim Ju Boo graduated with a B.Sc. degree in Physiology, Chemistry and Zoology, a Postgraduate
Diploma in Nutrition, a M.Sc. in Food Quality Control, a MD (AIM), and a PhD in Natural Medicine. After graduation, Dr. Lim worked for a year for the Massachusetts Institute of Technology on Mycotoxins and Liver Diseases in SE Asia, before joining the Institute for Medical Research, Malaysia where he was posted in various Divisions

Dr Lim membuat ulasan yang sangat panjang lebar berkenaan isu ini di dalam satu posting di blognya, yang mana saya cuba terjemahkan ke dalam Bahasa sebaik mungkin.
Keselamatan dan keberkesanan menggunakan ozon untuk membuang racun perosak dalam makanan kita, dia benar-benar tidak boleh memberikan kepastian 100 peratus kerana kekurangan kajian saintifik ia berkesan dan selamat. Jadi apa yang beliau berikan di sini adalah berdasarkan daripada pengetahuan "kaedah penurunan" (reduction) sedia ada dia tentang bagaimana ozon boleh bekerja.
Setakat yang dia tahu, ozon yang dikeluarkan oleh alat-alat pembasmi kuman ozon di rumah ini adalah satu salur diselitkan ke dalam air di mana buah-buahan dan sayur-sayuran diletakkan. Ozon sebagai agen pengoksidaan yang sangat kuat boleh memusnahkan bakteria dan racun perosak pada permukaan buah-buahan dan sayur-sayuran oleh tindakan pengoksidaan-penurunan itu. Apa yang dia bimbang adalah kebocoran ozon berbentuk triple oxygen molecule (O3) ke udara apabila mesin sedang digunakan.
Ozon daripada struktur molekulnya adalah sangat tidak stabil dan secara kimia sangat reaktif apabila ia terurai menjadi oksigen lebih stabil (O2). Singlet oxygen (O+) yang sangat reaktif yang juga dibebaskan adalah sangat berkuasa dan mampu membebaskan radikal bebas yang merosakkan ke dalam paru-paru dan badan kita apabila dihidu. Pendek kata, ozon adalah sangat toksik, mungkin lebih merosakkan kesihatan daripada kesan racun perosak dalam makanan, buah-buahan dan sayur-sayuran yang cuba untuk kita bersihkan.
Apa penjual mesin ini tidak beritahu anda ialah:
Dan tentulah kalau kita jual benda ni, kita takkan beritahu kan. Mereka hanya memberitahu anda bahawa sterilizers ozon mereka mengeluarkan kuman dan racun perosak. Dalam beberapa cara ini mungkin benar. Tetapi anda perlu mempersoalkan banyak benda bila lihat dari sudut ni. Sesetengah pengeluar juga memberitahu anda bahawa mana-mana ozon yang bocor ke udara dari mesin ini masih reaktif untuk hanya 15 minit dan hanya dalam jumlah yang kecil sebanyak 1-2 bahagian per juta. Jumlah ini walaupun kecil, tetapi apabila dihidu untuk jangka masa yang lama boleh menyebabkan kerengsaan tekak dan paru-paru apabila kerap menggunakan apa-apa mesin berbentuk begini.
Dr Lim tidak ragu-ragu ozon akan terurai agak cepat kepada oksigen biasa. Tapi tu bukan masalahnya. Masalahnya ialah kebimbangan keselamatan terhadapa kekerapan menyedut ozon secara kerap dari mesin ini apabila digunakan setiap hari. Mengapa tidak boleh mensterilkan makanan menggunakan air yang mengalir dari paip biasa untuk melakukan kerja yang lebih cekap? Air adalah medium yang sentiasa yang terbaik untuk membersihkan apa-apa - apa sahaja. Lama kelamaan, dengan bantuan cahaya, bakteria, dan udara, air mampu dapat menanggalkan minyak dan noda, malah kesan sisa-sisa racun perosak sekalipun. Walaupun tanpa racun perosak air akan akhirnya bio-degenerate dengan sendiri.
Air, pelarut universal:
Pada pendapat Dr Lim lagi, air adalah sangat berkuasa sebagai pelarut sejagat. Air meliputi tiga suku permukaan planet ini, dan air adalah ejen pembersihan terbaik. Tiada apa yang boleh basuh lebih baik daripada air. Mesin ini pada dia adalah satu mesin buatan manusia yang tidak berguna pun. Dia tidak dapat memahami logik tuntutan bahawa ozon akan memusnahkan bakteria dan racun perosak pada buah-buahan dan sayur-sayuran apabila air sendiri, pelarut universal adalah jauh lebih cekap. Tindakan air cukup berkuasa dalam membasuh daripada mana-mana bahan-bahan larut air yang melekat pada mana-mana permukaan.
Air begitu berkesan dan benar-benar boleh membasuh tidak kira apa pun, termasuk minyak larut, pasir, lumpur malah batu-batu jika mereka terdedah kepada hakisan air untuk masa yang lama. Pernahkah anda melihat batu-batu kecil bulat dan licin di tepi pantai, di tepi sungai, dan air terjun terhakis hanya dengan tindakan air? Oleh kerana air juga boleh membuat hakisan ke atas satu tempoh masa, inikan pula mencuci bahan larut seperti kuman dan racun perosak.
Patogen dari sumber daging tidak ada didalam buah-buahan:
Pernahkah anda melihat keseluruhan bukit yang diturunkan oleh tindakan hujan dan air dari tanah runtuh? Perlukah kita katakan dengan lebih lanjut? Apalah sangat beban kecil kuman (kebanyakan yang bukan patogen) dan kesan racun perosak melekat di luar permukaan buah-buahan dan sayur-sayuran? Mesin ini adalah untuk membersihkan buah-buahan dan sayur-sayuran selalunya.
Malangnya keracunan makanan, sama ada bakteria atau yang asalnya kimia tidak datang dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Kebanyakkan keracunan makanan yang berasal dari daging, ayam, kerang dan telur, dan bukan dari mana-mana buah-buahan dan sayur-sayuran. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber yang sangat kurang berkesan dari segi media untuk pertumbuhan bakteria. Malah wabak keracunan listeria pada tembikai susu kuning (cantaloupe) di Amerika Syarikat pada 2011 oleh Rocky Ford merupakan pencemaran silang daripada sebuah truck yang mengambil tembikai yang tidak elok untuk diberikan kepada lembu di sebuah ladang lembu. "Listeria is frequently found in soil or manure - Listeria biasanya dijumpai dalam tanah dan najis binatang"
Mekanisme tindakan:
Ozon memang boleh bekerja dalam memusnahkan mikroorganisma melalui molekul yang sangat reaktif yang serupa dengan
bagaimana klorin berfungsi dalam mensterilkan air. Hal ini berlaku dengan melepaskan satu molekul 3 oksigen untuk mengoksidakan selaput sel mikroorganisma. Singlet oxygen menyerang mana ikatan double bonds berada - kumpulan sulfhydryl daripada protein dan cincin fenolik dalam sel-sel. Phospholipid, enzim intrasel, dan bahan genom sel-sel juga disasarkan oleh ozon. Singlet oxygen yang sangat reaktif dan tidak stabil merupakan radikal bebas yang sangat kuat. Kerana sifatnya yang sangat reaktif, Singlet oxygen yang dikeluarkan oleh ozon dalam uraian ini, salah satu elektron yang mengikat molekul bahan-bahan ini menjadi satu terurai, menyebabkan mereka berpecah. Ini juga menyebabkan kerosakan sel yang teruk dan kematian mikroorganisma - oxidation.
Ozon berbanding dengan pensterilan kimia lain
Fungsi antimikrob kuat ozon sebahagiannya adalah disebabkan oleh potensi oxidation-reduction potential (2.07 V). Ini adalah lebih tinggi daripada klorin (1.36 V). Ozon mempunyai beberapa kelebihan berbanding klorin dan pembasmi kuman berbentuk kimia yang lain. Ia adalah jauh lebih kuat sebagai agen pengoksidaan oksigen daripada biasa. Begitu kuat sehingga ia juga boleh menyerang hampir semua logam kecuali emas, platinum dan Iridium (boleh ke blog Dr Lim untuk penjelasan selanjutkan - disebabkan ia lebih bersifat penerangan kimia, saya tidak sertakan di sini)
Jika ozon terlepas ke atmosfera dari mesin ini, ia mungkin mengambil masa sekurang-kurangnya ia akan berlegar di sekitar mesian selama setengah jam atau sejam dan kekal. Dalam erti kata lain, separuh hayat adalah kira-kira 30 minit dalam suasana di bawah suhu standard dan tekanan atmosfera, tetapi pemisahan yang pesat meningkat dengan suhu dan tekanan yang semakin meningkat. Oleh itu ozon yang terlepas ke udara masih di udara - terutamanya di mana tidak ada pengudaraan sebanyak di dapur.
Sisa toksik:
Iklan untuk mesin ozon mendakwa bahawa ozon boleh memusnahkan mikroorganisma serta-merta dan berkesan. Ini mungkin benar. Tetapi persoalan yang perlu dikaji dengan teliti sama ada atau tidak mereka meninggalkan bahan buangan toksik dalam makanan yang telah dirawat dan dalam air pemprosesan. Pengedar sudah tentu tidak akan mendakwa ini berlaku, tetapi mereka tidak menunjukkan kepada kita bukti bahawa ini tidak berlaku pula kan?
Apabila mana-mana bahan-bahan, contoh racun perosak, mikrob, ubat-ubatan, nutrien, dan sebagainya, dipecahkan mereka hanya berubah dari satu bahan kimia kepada satu bahan kimia yang lain. Mereka tidak boleh hilang dari planet ini ke mana-mana. Ia hanya berubah ke dalam bahan yang lain.
A (ozon) + B (racun perosak) = oksigen + D (tidak diketahui). A + B tidak boleh lenyap terus jadi kosong melainkan kedua-dua A dan B adalah sifar.
Untuk mendakwa bahawa mereka dimusnahkan tanpa dapat dikesan adalah KEPALSUAN SEMATA-MATA. Ini akan melangau logik undang-undang asas fizik dan kimia tentang "matter" yang tidak boleh dicipta atau dimusnahkan. Dalam apa-apa tindak
balas kimia, bahan-bahan yang bertindak balas hanya berubah dari satu bentuk ke satu bentuk lain. Mereka tidak boleh hilang. Ini bukan magis atau silap mata.
Persoalan yang kita perlu tangani adalah, adakah by product selepas ozon bertindak balas ke atas racun perosak atau mikrob menjadi toksik atau lebih toksik daripada racun perosak itu sendiri? Ini bukan satu persoalan yang mudah untuk menjawab kerana ia memerlukan kajian toksikologi yang sangat luas, yang memerlukan jangka yang panjang, dan sangat mahal yang mana Dr Lim fikir pengeluar mesin ozon (pembersih) TIDAK MUNGKIN bersedia untuk melabur dan jalankan.
Tindak balas rantai dari radikal bebas:
Terdapat juga kemungkinan singlet oxygen, dengan meminjam elektron daripada bahan itu cuba untuk memusnahkan (bakteria, racun perosak, dan lain-lain), dan juga nutrien dalam makanan yang menyebabkan mereka kehilangan elektron mereka sendiri dengan menderma kepada singlet oxygen, lantas menjadikan mereka radikal bebas dalam pertukaran ini. "This causes a runaway chain reaction, each molecular fragment having lost one of its paired electrons; and borrowing it from the next available electron of other neighboring molecules to stabilize itself. This is like robbing Peter to pay Paul."
Radikal bebas memusnahkan segala-galanya:
Ia akan memusnahkan apa-apa sahaja yang menjadi penghalangnya - racun perosak, bakteria, vitamin, protein, lemak, karbohidrat, karoten, bioflavanoids, bahan-bahan aromatik, apa-apa pun yang terdapat dalam bentuk molekul. Ia serta-merta akan mengoksidakan dan memusnahkan mereka semua - termasuk nilai-nilai makanan dalam buah-buahan, sayur-sayuran, daging, ikan, ayam, telur, organ-organ, tisu, dan lain-lain. Ozon adalah kuat, cukup kuat untuk memusnahkan apa-apa pada semua termasuk logam-apatah lagi bakteria semata-mata, racun perosak. Ia boleh memusnahkan vitamin berharga dan nutrien dalam makanan yang melalui proses pensterilan.
Mereka mendakwa bahawa ozon adalah lebih selamat dan mesra alam daripada kebanyakan antimikrobial kimia lain untuk pensterilan makanan. Tetapi Dr Lim tidak pasti dakwaan ini benar, kerana dia belum lagi bertemu mana-mana kajian untuk menyokong ini dalam usianya sebagai seorang saintis veteran. Kelebihan hanya ditambah menggunakan ozon untuk pensterilan adalah bahawa hanya udara atau oksigen diperlukan untuk menghasilkan ozon. Tidak ada bahan kimia lain yang terlibat.
Isu-isu keselamatan menggunakan ozon untuk pemprosesan makanan:
Walaupun ia adalah gas yang tidak berwarna, ozon mudah dikesan oleh hidung manusia walaupun pada 0,01-0,05 ppm. Pada kepekatan yang rendah, ia mempunyai ciri-ciri bau yang menyenangkan, sama dengan udara segar selepas ribut hujan. Pada kepekatan yang tinggi, ozon menjadi perengsa kepada saluran pernafasan, dan boleh merosakkan paru-paru dan sistem pernafasan.
Menurut The United States Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Regulations, tahap yang dibenarkan pendedahan kepada ozon di persekitaran tempat kerja adalah 0.1 ppm pada hari biasa selama 8 jam (seminggu 40 jam). Had pendedahan jangka pendek adalah 0.3 ppm bagi pendedahan kurang daripada 15 minit (4 kali sehari). Tetapi mereka tidak mempunyai apa-apa garis panduan bagi mereka yang menggunakan mesin yang menjana ozon untuk mensterilkan atau mengeluarkan racun perosak dalam makanan di rumah.
Keadaan semasa yang menggunakan aplikasi ozon untuk food perseveration:
Ozon memang telah digunakan dalam larutan akueus atau bentuk gas ke permukaan decontaminates makanan, mensterilkan peralatan, kitar semula air sisa. Ia juga telah digunakan untuk mengurangkan tahap racun perosak pada hasil segar. Kiraan mikrobiologi boleh diturunkan, dan hayat buah-buahan, sayur-sayuran, keju, telur, kacang, dan daging mungkin boleh diperbaiki apabila dirawat dengan ozon atau disimpan di bawah ozon. Makanan segar boleh disimpan lagi di bawah ozon. Ia telah digunakan untuk mengawal kulat dan bakteria di udara serta di permukaan makanan. (Tapi saya kira ini di dalam proses pengilangan dengan sistem keselematan yang terkawal, bukannya dalam "setting" rumah)
Kajian yang diperlukan:
Setakat penyingkiran racun perosak berkenaan, kajian telah dilakukan ke atas racun perosak tertentu seperti methyl-parathion, parathion, diazinon dan cypermethrin. Racun-racun perosak ini biasa digunakan sebagai racun serangga spektrum luas dalam kawalan perosak. Malangnya kegunaan mereka telah menyumbang kepada tahap sisa tinggi dikesan dalam sayur-sayuran. Telah dicadangkan
bahawa ozon boleh digantikan dengan klorin untuk membuang bakteria dan acuan daripada buah-buahan dan sayur-sayuran untuk disimpan untuk jangka masa yang lebih lama pada SKALA INDUSTRI.

Tetapi sejauh manakah ia selamat? Kita tidak tahu jawapan ini
kecuali exorbitantly expensive and very long-term toxicological studies dilakukan oleh BADAN BEBAS, dan pastinya yang mengeluarkan mesin ini tidak akan melabur ke dalam apa-apa kajian yang "exorbitantly expensive and very long-term". Mereka hanya berminat dalam menghasilkan mesin dan keluarkan segera ke pasaran secepat mungkin tanpa apa-apa kajian keselamatan.
Di sini Dr Lim ada juga menerangkan tentang DDT, namun saya tidak titipkan di sini kerana sekali lagi ianya satu huraian kimia yang mungkin memeningkan kepala. Boleh rujuk ke blog Dr Lim semula jika berminat.
Di luar, tetapi tidak di dalam?
Jika tuntutan itu adalah mesin ini hanya akan membersihkan bahagian luar buah-buahan dan sayur-sayuran, soalan seterusnya anda perlu tanya ialah, tidakkah air, yang berkuasa sebagai pelarut sejagat yang meliputi ¾ planet ini melakukan kerja yang lebih baik.

Seperti yang telah Dr Lim tekankan air adalah sangat kuat dan sangat berkesan sebagai pelarut untuk apa-apa yang larut dalam air.
Bayangkan menggosok bertan garam dan gula (larut air) ke atas sayur-sayuran, dan kemudian anda membuat keputusan untuk
membasuhnya di bawah air paip yang mengalir. Selepas 5-10 minit di bawah air, adakah anda fikir, masih terdapat garam dan gula
melekat pada buah-buahan dan sayur-sayuran? Seperti yang Dr Lim katakan sebelum ini, air adalah medium yang terbaik dan paling
berkesan untuk membersihkan apa-apa. Tindakan air boleh menjatuhkan sebuah bukit keseluruhan lumpur, pasir dan batu-batu
seperti dalam tanah runtuh, apatah lagi kesan racun perosak sisa melekat pada kulit luar buah-buahan dan sayur-sayuran yang
pastinya satu pekerjaan mudah jika kita fikirkan tentang kuasa air.
Sengaja menambah radikal bebas ke dalam makanan anda:
Bukan hanya itu sahaja. Dengan menambah ozon untuk makanan anda, anda sebenarnya menggunakan radikal bebas yang sangat kuat.
Singlet oxygen is the lowest excited state of the dioxygen molecule. Although its lifetime in solution is very short - in the microsecond range, still singlet oxygen is extremely destructive. The singlet oxygen can destroy almost anything that is in a food, including the vitamins. This it does by snatching away an electron from fruits and vegetables (including meat, fish, poultry, etc) in order for it to form
ordinary diatomic oxygen which is much more stable because it has a double bond.
Hasilnya, vitamin, phyto-kimia dan nutrien dalam buah-buahan boleh menjadi rosak.
Mensterilkan buah-buahan dan sayur-sayuran:
Pengedar dan pembuat juga mendakwa bahawa sterilizers ozon membunuh kuman berbahaya dan bakteria pada buah-buahan dan sayur-sayuran anda. Di sini Dr Lim ingin memberitahu anda dua perkara penting tentang bakteria:
Nonpathogenic atau bakteria tidak berbahaya membentuk lebih 70 peratus daripada kesemua bakteria, dan hanya kira-kira 30 peratusadalah patogenik (menyebabkan penyakit). Bukan semua bakteria patogenik menyebabkan penyakit manusia. Hanya 30% sahaja menjadi punca penyakit pada haiwan dan tumbuhan. Malah bagi mereka yang menyebabkan penyakit manusia hanya satu peratus
yang sangat kecil sebenarnya dan adalah disebabkan oleh makanan yang tercemar. Hampir semua daripada mereka hidup di dalam produk daging dan ayam, dan tidak apa-apa kuman patogenik yang boleh hidup pada buah-buahan dan sayur-sayuran yang anda cuba untuk bunuh menggunakan mesin ini. Kebanyakan bakteria patogenik yang menyebabkan penyakit manusia adalah daripada sumber-
sumber bukan makanan, dan memasuki tubuh manusia melalui kaedah lain. (yang saya dah huraikan dalam posting yang lepas - MENGAPA anda TIDAK PATUT basuh daging mentah)
Morfologi bakteria dan penyakit:
Bakteria yang menyebabkan penyakit manusia dan haiwan dalam golongan " Cocci, Bacilli and Spirlla". Tiada satu pun berasal daribuah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi melalui udara, atau melalui hubungan secara langsung atau cecair biologi (darah, kahak, jantina, dan sebagainya). - sekali lagi, kita menyentuh tentang AIR sebagai medium penyebaran bakteria.
Hampir semua bakteria yang menyebabkan keracunan makanan berasal dari daging dan produk daging, termasuk ikan, telur, susu dan ayam. Tidak datang dari buah-buahan dan sayur-sayuran kerana sumber tumbuhan adalah media yang sangat miskin nutrien untuk bakteria patogenik seperti:
• Staphylococcus aureus
• Salmonella
• Clostridium perfringens
• Clostridium botulinum
• Vibrio
• Bacillus cereus
• Listeria
• Yersinia enterocolitica
• Campylobacter jejuni
• Enteropathogenic Escherichia coli
Satu-satunya pengecualian yang boleh Dr Lim boleh fikirkan adalah apabila anda membuat keputusan untuk meninggalkan semua buah-buahan dan sayur-sayuran anda di tempat yang membolehkan tikus membuang air kecil ke atasnya. Sudah tentu ini dilakukan oleh mereka yang tidak waras. Dalam kes itu, jika anda makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang belum dicuci (dengan air sudah
tentu) dan mentah, maka anda akan menambah satu lagi kepada senarai di atas, iaitu bakteria penyakit zoonotik yang disebabkan oleh spirochaetes daripada genus Leptospira yang menyebabkan bakteria penyakit zoonotik yang dipanggil Leptospirosis (Penyakit Weil). Untuk Leptospira daripada air kencing tikus bukan sahaja memberi kesan kepada manusia, tetapi juga pelbagai haiwan lain,
termasuk mamalia, burung, amfibia, dan reptilia. Tetapi tiada siapa yang meninggalkan makanan untuk tikus air kencing ke atasnya, dan kemudian menggunakan ozon untuk memusnahkan bakteria Leptospira.
Gunakan air untuk mencuci air kencing tikus:
Walaupun terdapat kencing tikus ke atas buah-buahan dan sayur-sayuran anda sekalipun, anda juga boleh mencuci mereka sepenuhnya dengan air yang mengalir, dan kemudian mengelupas kulit untuk buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum memasak dengan betul. Air benar-benar membasuh semua termasuk bau air kencing, tetapi Dr Lim takut ozon semata-mata akan melakukan perubahan bahan dari air kencing ke dalam sesuatu yang lain. Anda masih perlu untuk mencuci bahawa 'sesuatu yang lain' dengan air kosong. Dalam kes anda juga mungkin basuh segala-galanya dengan air kosong dari awal tanpa apa-apa ozon, dan kemudian menggunakan air sekali lagi untuk mencuci sesuatu yang lain (oleh-produk). Ia seperti menyentuh hidung anda dengan meletakkan pusingan tangan anda ke belakang.
Penyakit bawaan air:
Sudah tentu kita juga perlu memikirkan penyakit bawaan air yang juga boleh masuk ke dalam semua makanan yang disebabkan oleh air yang tercemar. Ini termasuk di kalangan senarai panjang yang berikut:
1. Amoebiasis
2. Botulism
3. Cholera
4. E. coli Infection
5. Giardiasis
6. Typhoid fever
7. Lain-lain
Hampir semua penyakit bawaan makanan adalah daripada makanan yang tidak dicuci dan dimasak.
Pencegahan:
1. Langkah pertama dalam mencegah keracunan makanan adalah dengan menganggap bahawa semua makanan yang tidak dikendalikan dengan betul boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan. Ikuti langkah-langkah ini untuk mengelakkan keracunan makanan
2. Cuci tangan, permukaan penyediaan makanan dan peralatan dengan teliti sebelum dan selepas mengendalikan makanan mentah untuk mencegah cemar silang makanan yang dimasak. Cuci tangan anda dengan sabun dan air paip sahaja, dan tidak perlu pun menggunakan ozon untuk membasuh tangan anda. Tiada siapa yang buat macam tu pun kan?
3. Simpan makanan mentah di dalam peti sejuk di bawah 40 darjah F.
4. Hidangkan makanan yang panas serta-merta atau memastikan mereka dipanaskan melebihi 140 darjah F.
5. Bahagikan jumlah yang besar makanan mentah terutama daging mentah ke bahagian-bahagian kecil untuk penyejukan yang pesat/cepat dalam peti sejuk. Makanan yang besar dan panas bila dimasukan ke dalam peti sejuk boleh meningkatkan suhu makanan yang lain yang sudah disimpan di sana dan telah disejukkan.
6. Ingat zon bahaya adalah antara 40 darjah F dan 140 darjah F.
7. Panaskan makanan dalam tin dengan teliti sebelum merasa.
8. Apabila ragu-ragu, BUANG
Bahan kimia, logam berat, parasit, kulat, virus dan bakteria boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan. Bakteria keracunan makanan yang berkaitan adalah yang paling biasa, tetapi kurang daripada 20 daripada beribu-ribu bakteria yang berbeza sebenarnya
merupakan penyebab - yang antaranya Dr Lim telah sebutkan di atas.
Lebih daripada 90 peratus daripada kes-kes keracunan makanan setiap tahun adalah disebabkan oleh Staphylococcus aureus, Salmonella, Clostridium perfringens, Campylobacter, Listeria monocytogenes, Vibrio parahaemolyticus, Bacillus cereus, dan Entero- pathogenic Escherichia coli. Bakteria ini biasanya ditemui dalam banyak makanan mentah. Biasanya jumlah besar bakteria keracunan makanan ini perlu ada di dalam makanan tersebut untuk menyebabkan penyakit. Oleh itu, penyakit boleh dicegah dengan (1) mengawal bilangan awal bakteria yang hadir, (2) mencegah sebilangan kecil daripada membiak, (3) memusnahkan bakteria dengan masak dengan cara yang betul dan (4) mengelakkan pencemaran silang
Kebersihan dan pencegahan penjagaan yang lebih penting:
Penjagaan diri yang kurang, pembersihan tidak wajar kawasan penyimpanan dan penyediaan perkakasmenyebabkan pencemaran silang makanan mentah dan masak. Menyalahuruskan makanan mentah dan yang telah dimasak membolehkan bakteria untuk berkembang. Julat suhu di mana kebanyakan bakteria berkembang adalah di antara 40 darjah F (5 darjah C) dan 140 darjah F (60
darjah C). Makanan mentah dan yang telah dimasak tidak boleh disimpan di dalam zon bahaya ini lebih lama daripada yang benar- benar perlu. Undercooking atau pemprosesan tidak wajar makanan rumah-tin boleh menyebabkan keracunan makanan yang sangat serius.
Memandangkan bakteria keracunan makanan sering hadir dalam makanan, mengetahui ciri-ciri bakteria itu adalah penting untuk program kawalan yang berkesan.
Media nutrien untuk pertumbuhan bakteria:
Bakteria tidak perlu boleh tumbuh pada mana-mana makanan. Bakteria akan memilih media nutrien yang bersesuaian untuk berkembang. Sebagai contoh dalam makmal mikrobiologi, kebanyakan bakteria hanya boleh tumbuh di media nutrien tertentu. Hampir semua media pertumbuhan bakteria memerlukan asas berbentuk darah. Itulah sebabnya kita biasanya menguntur bakteria di dalam makmal pada media nutrien tertentu seperti pada "Blood Agar" (BAP).
Ini medium pertumbuhan yang tinggi kandungan nutrien untuk bakteria yang dibuat dengan 5% darah kambing. Agar darah tiada khusus dan mampu membiak macam-macam jenis bakteria. Media ini bagaimanapun, berbeza.
Sesetengah bakteria menghasilkan hemolysins, enzim yang boleh memecahkan sel-sel darah merah (hemo = bood dan lyse = untuk
mengurangkan). Bergantung kepada jenis hemolysins, sel-sel darah merah adalah sama ada benar-benar dipecahkan (beta-hemolisis),
atau sebahagian sahaja akan di pecahkan (alfa hemolisis).
Streptococcus pyogenes merupakan bakteria patogenik beta hemolitik dan agen penyebab Strep tekak. Apabila dikuntur di agar darah, S. pyogenes memecahkan sel-sel darah merah sepenuhnya, meninggalkan bidang agar seluruh jajahan koloninya jelas dan tidak
berwarna.
Flora tekak yang paling biasa sama ada akan menghasilkan alpha-hemolisis, sebahagiannya memusnahkan sel-sel darah merah dan mewujudkan penampilan yang lebam untuk agar, atau menghasilkan gamma-hemolisis (yang bermaksud tidak hemolisis pada semua), meninggalkan agar tidak terjejas.
MacConkeys & Agar Garam Mannitol:
Di samping menjadi terpilih, MacConkeys & Agar Garam Mannitol juga berbeza. Masing-masing mempunyai tambahan nutrien, laktosa
(gula) dan mannitol (alkohol) masing-masing, serta penunjuk pH bertindak balas apabila produk-produk makanan ditapai oleh bakteria.
Jika Gram-organisma yang tumbuh makan laktosa MacConkey, mereka menghasilkan metabolit berasid (sisa) yang mencetuskan
penunjuk pH merah neutral. Ini menyebabkan koloni bakteria menjadi warna ungu muda atau merah jambu.
Jadi, jika terdapat koloni bakteria berkembang pada MacConkey, ia difahami bahawa mereka adalah Gram. Jika koloni adalah tidak berwarna, mereka tidak menapai dan mencerna laktosa. Jika koloni bakteria mempunyai penampilan merah jambu, mereka menapai atau mencerna laktosa.
Media lain:
Bakteria yang tumbuh di Agar Garam Mannitol adalah paling mungkin jenis Staphylococcus. Tetapi media ini juga berbeza, yang
mengandungi mannitol dan penunjuk pH. Jika koloni yang tumbuh di Agar Garam Mannitol adalah sejenis Staph yang menapai mannitol, mereka menghasilkan bahan buangan metabolik berasid yang menjadikan medium asalnya oren-merah jambu
kuning cerah.
Staph patogenik, seperti S. aureus, akan menapai mannitol:
Jadi, jika ada sesuatu yang tumbuh di Salt Mannitol, seseorang boleh menjadi agak pasti bahawa ia adalah Staph, jika media bertukar kuning, perubahan warna ini isyarat kehadiran Staphylococcus patogenik.
Ringkasan:
Pendek kata, bakteria patogenik sangat memilih jenis media nutrien yang paling sesuai untuknya hidup. Mereka tidak hanya tumbuh di atas buah-buahan dan sayur-sayuran. Jadi untuk menggunakan ozon untuk membunuh bakteria patogenik pada permukaan buah- buahan dan sayur-sayuran adalah tidak masuk akal. Anda boleh sahaja membasuh dan mencuci dengan air yang bersih - cukup.
Dr Lim akhirnya berkata dia telah menulis lebih daripada apa yang kita perlukan dalam jawapan kepada persoalan penggunaan pembersih menggunakan ozon ini. Sebelum dia mengakhiri, beliau ingin bertanya kepada anda satu soalan.
Adakah anda menggunakan sabun dan air yang mengalir untuk mandi, atau adakah anda membunuh kuman, bau badan, minyak badan dan kekotoran dari badan anda dengan menggunakan ozon dalam air? Anda juga boleh menggunakan hidrogen peroksida. Anda menjawab soalan ini dalam pertukaran untuk apa yang anda bertanya kepada saya.
Selain daripada jawapan Dr Lim ini, amat menarik apabila di Univeristy of Maine sendiri sudah membuat kajian dan cuba menjawab soalan "Home-use ozonation systems are being marketed to consumers as safe, effective methods of sterilizing produce. Should you buy one?"
Jawapan dari kajian mereka?
Secara keseluruhan, penggunaan pembersih sistem ozon tidak meningkatkan kualiti keselamatan makanan dalam kajian kami, apabila kami telah menggunakannya mengikut arahan produk. Memandangkan keputusan ini, serta kos sistem itu, kami mengesyorkan mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran dengan air suling selama 60 hingga 120 saat sebagai cara yang lebih cekap dan ekonomikal untuk meningkatkan kualiti dan keselamatan. Malah terdapat sistem yang menyebabkan kulapuk, fungal dan bakteria bertambah pula (menggunakan salah satu alat)
Anda boleh rujuk kajian di sini
Kesimpulan saya sendiri?
Dalam Islam sendiri kita sudah diberi panduan tentang bahagian-bahagian najis, cara pencucian dan air-air yang menyucikan dan tidak menyucikan serta sukatannya bagi tujuan penyucian. Seharusnya ianya adalah "panduan" yang sangat lengkap tentang masalah-masalah harian. Jadi untuk apa tiba-tiba kita hanya percaya pada alat yang dicipta oleh manusia yang harganya kadangkala mencecah beribu-ribu sehingga merugikan dan membazirkan malah tiada KAJIAN SAINTIFIK yang menunjukkan keselamatan serta "efficacy"
...tapi yelah kan. Ini kesimpulan saya :)

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment