The Magnesium Story

Cara Mengesan dan Merawat Parasit BerlebihanJangkitan parasit adalah sangat biasa, lebih daripada yang anda fikirkan dan boleh samada menyebabkan komplikasi kesihatan yang serius ataupun tidak kepada kita. Kita boleh mengalami pelbagai jenis komplikasi ini, bergantung kepada saiz parasit atau sama ada mereka berada di dalam atau di luar badan. Terdapat microparasites seperti malaria yang hanya boleh dilihat di bawah mikroskop atau macroparasites besar, seperti cacing usus berbentuk bulat atau rata  (cacing gelang, cacing pita, dan lain-lain) yang boleh mencapai saiz yang agak besar. Parasit tidak hanya terdapat di dalam usus, seperti yang biasanya kita berfikir, tetapi boleh berada di mana-mana sahaja di dalam badan: paru-paru, hati, otot, perut, di dalam otak, darah, kulit dan juga di mata.Pergerakan besar migrasi penduduk, pengangkutan yang cepat, dan aktiviti perdagangan yang pesat, telah memendekkan jarak di antara satu populasi manusia dengan yang lain dan penyakit yang dahulunya hanya penyakit setempat yang sama, bertukar menjadi penyakit biasa yang lebih universal dan sebaliknya; parasit yang sebelum ini terhad kepada kawasan-kawasan yang sangat khusus, kini muncul di lokasi lain yang jauh daripada tumpuan awal mereka. Keadaan ini digemari oleh keadaan sosio-ekonomi rakyat jelata di planet ini. Peratusan yang tinggi daripada penduduk dunia mengalami jangkitan parasit, yang bertanggungjawab untuk 15 juta kematian kanak-kanak setiap tahun.

Untuk keadaan ini kita boleh menambah fakta bahawa parasit telah membangunkan pelbagai mekanisme serangan dan rintangan terhadap imuniti tertentu, yang membenarkan mereka untuk memintas dan menangkas tindakbalas perlindungan sistem imun, mengakibatkan jangkitan kronik yang berpanjangan.

Kekerapan parasit berlebihan di dalam tuan rumah manusia membawa kepada tindak balas imun kronik yang boleh merosakkan tisu dan menyebabkan perubahan dalam regulasi imun.

90% daripada penduduk dunia dijangkiti dengan satu atau lebih parasit di dalam badan mereka, yang wujud bersama-sama dengan tuan rumah sehingga ke lima jenis parasit yang berbeza. Bahayanya datang apabila kesimbangan berganjak, yang mana dalaman tuan rumah mengalami bilangan parasit yang sangat tinggi dan berlebihan dan tuan rumah mula menunjukkan tanda-tanda penyakit yang serius sehingga di dalam beberapa kes, kematian. Jangkitan parasit yang disebabkan oleh cacing parasit tidak selalu menyebabkan penyakit pada manusia, ada pembawa yang telah dijumpai yang sihat sepenuhnya tanpa simptom. Parasit adalah pembunuh senyap yang menyerang mangsa yang tinggal di dunia yang tidak bayangkan kewujudannya. Doktor di Eropah Barat dan Amerika Syarikat tidak pernah membayangkan kemungkinan bahawa kita boleh dijangkiti ketidakseimbangan parasit, tetapi dengan fenomena seperti migrasi masyarakat yang aktif di seluruh benua, masalah ini adalah lebih daripada biasam lebih daripada sesiapa sahaja boleh bayangkan dan seringkali parasit yang menyebabkan banyak penyakit yang jarang berlaku seperti keletihan kronik, fibromyalgia atau artritis yang menyebabkan kerosakan begitu banyak akhir-akhir ini didalam masyarakat kita.

Verminosis yang paling biasanya berlaku di dalam usus, di mana mereka yang mengalami keadaan ini kehilangan kuantiti besar nutrien yang diserap oleh parasit, manakala hakisan yang berasal dalam saluran penghadaman boleh menjadi pintu masuk kepada pelbagai jangkitan. Jangkitan cacing usus adalah sangat biasa dan menjejaskan bukan sahaja orang-orang miskin yang punya tabiat kebersihan yang kotor. Cacing adalah parasit yang dijangkiti dengan cara termakan telur yang dihasilkan oleh parasit, dan telur ini menetas di dalam saluran usus.

Jangkitan parasit boleh diperolehi melalui satu atau lebih daripada senario ini:

- Dari orang lain, lebih kurang secara langsung (oleh najis atau secara seksual).
- Dari jangkitan diri sendiri, sebagai contoh, kerana menggaru kawasan dubur yang boleh menyeret telur dari tangan ke mulut.
- Dari penghantaran kongenital (ibu kepada janin).
- Dari barangan biasa yang tercemar.
- Dari tanah yang tercemar oleh najis manusia atau haiwan.
- Dari makan daging mentah atau kurang masak yang tercemar.
- Dari makan ikan mentah.
- Makanan tradisional beberapa negara termasuk dalam resepi mereka.  (Kita boleh mengelakkan penggunaan larva cacing oleh membekukan daging atau ikan dalam dua belas jam)
- Dari air minuman yang tercemar
- Daripada sayur-sayuran atau buah-buahan yang tercemar.

Banyak kali kita makan sayur-sayuran atau buah-buahan yang kurang dibasuh dengan sempurna. Terdapat salah faham yang apabila kita berfikir bahawa sayur-sayuran dari pertanian organik adalah bebas daripada apa-apa masalah, racun perosak atau bahan kimia. Bahayanya datang apabila telur atau larva cacing sampai ke tanah melalui sisa haiwan, dari kompos yang mereput secara semula jadi dan dari baja. Ada telur, seperti Ascaris, yang boleh hidup di dalam tanah di bawah suhu yang melampau sehingga ke lima tahun. Ia adalah sangat penting untuk melakukan pembersihan menyeluruh ketika menyediakan buah-buahan dan sayur-sayuran, tidak pernah makan apa-apa terus mentah dari tanah, bagaimana sihat pun mungkin ia kelihatan.

- Dari haiwan yang juga ada parasit
Jangkitan adalah sangat mudah untuk disebarkan melalui sentuhan dengan haiwan peliharaan. Kaedah menyah cacing suku tahunan haiwan kita adalah penting, tetapi terdapat langkah-langkah yang harus diambil pada kita sendiri untuk mengelakkan pencemaran.

Menyah cacing haiwan kesayangan anda sekurang-kurangnya setiap tiga bulan, seperti yang diarahkan oleh doktor haiwan anda. Pada bulan yang pertama dari ia lahir, ia perlu dilakukan setiap minggu.

Mencegah haiwan peliharaan daripada makan organ dalaman yang mentah. Jika haiwan makan daging mentah atau tulang mentah pilihan yang terbaik adalah untuk membekukan makanan terlebih dahulu selama dua belas jam. Selepas haiwan peliharaan melalui rawatan, najis mereka mesti hancur selama 8 hari rawatan. Ia boleh dibakar dan dikabus dalam-dalam. Jika rawatan yang sedang dilakukan berkesan, haiwan itu akan menjadi membuang cacing di dalam najis atau muntah. Mengelak daripada dijilat mulut kita oleh haiwan peliharaan kerana ini adalah dalam hubungan secara langsung dengan najis, tanah dan dubur sendiri. Apabila mengusap haiwan, basuh tangan anda dengan sabun dan air sebelum makan atau mengendalikan makanan, kerana telur parasit kekal pada rambut haiwan.

- Jangan berjalan berkaki ayam atau dengan kasut dengan kaki terbuka di dalam tanah, tanah basah atau pasir.

TANDA-TANDA JANGKITAN PARASIT


Pelbagai jenis cacing dan sisa toksik yang dihasilkan oleh parasit dalam badan kita yang boleh menyebabkan masalah-masalah yang meluas seperti berikut:

Cirit-birit yang kronik atau cirit-birit yang disebabkan oleh kelemahan penyerapan zat makanan
Sembelit kronik
Gas dan kembung perut (Penting selepas makan)
Masalah penghadaman
Buang air besar yang berlebihan (pergerakan usus selepas makan)
Sakit perut.
Lendir dalam najis
Usus bocor (leaky gut)
Kerap muntah dan loya
Buasir
Rasa seperti terbakar dan panas di dalam perut
Darah dalam najis
Kerengsaan usus
Halangan usus
Mata bengkak
Demam
Pankreatitis
Sindrom malabsorption
LESU - bebanan sisa toksik metabolik akan memberatkan organ-organ penghapusan dan menyebabkan gangguan sistem saraf pusat seperti:
Sindrom Kelesuan Kronik
Tenaga yang rendah
Kelesuan
Kelemahan terlampau
Dalaman berasa sejuk
Rasa sejuk di kaki

GANGGUAN KULIT & ALAHAN:


Parasit yang menembusi kulit akan menjadi punca kulit gatal-gatal. Apabila inflamasi tisu kulit berlaku disebabkan parasit-parasit ini, sel-sel darah putih meningkatkan pertahanan badan. Tindak balas ini menyebabkan ruam kulit dan alahan makanan pula yang datang. Parasit juga menghasilkan toksin, dan kulit sebagai organ terbesar, cuba untuk menghapuskan mereka (seperti perasaan nyamuk yang hinggap dan menggigit di kulit) Disebabkan itulah ramai yang mengalami masalah parasit berlebihan akan mendapat masalah kulit. Gejala yang dirasai juga termasuk:

Kulit kering
Rambut Kering
Rambut rapuh
Keguguran rambut
Alahan
Hidung gatal
Gatal-gatal dubur
Kulit gatal
Urtikaria (Gegatal atau Kelopak Garam)
Jaundis
Reaksi alahan kepada makanan
Sensasi merangka di bawah kulit
Letusan
Ekzema
Ulser kulit
Bengkak
Luka

MASALAH MOOD DAN KERISAUAN:


Toksin yang dibebaskan oleh parasit boleh mengganggu sistem saraf pusat. Perasaan kebimbangan dan ketakutan sering disebabkan oleh parasit yang berjalan di seluruh badan. Sebahagian daripada masalah yang disebabkan oleh kondisi ini ialah:

Perubahan emosi
Marah dan cepat marah
Gemuruh
Kemurungan
Sifat Pelupa
Pemikiran keliru
Kegelisahan
Kebimbangan
Refleks lambat
Obsesi
Kekurangan penyelarasan
Kekeliruan

GANGGUAN TIDUR:


Kehadiran parasit secara fizikal parasit memang mengganggu badan. Badan bertindak balas kepada mereka dalam tempoh masa kita berehat kadangkala, kerana pada waktu malam adalah waktu apabila parasit yang paling aktif. Terjaga pada waktu malam adalah biasa, terutamanya di antara 2 dan 3 pagi. Ini berlaku apabila hati cuba untuk menghilangkan  toksin yang dihasilkan oleh parasit daripada tubuh. Ini seterusnya menghasilkan:

Insomnia
Pengisaran gigi semasa tidur
Kencing malam
Meleleh air liur berlebihan semasa tidur
Gangguan tidur - terjaga kerap kali pada waktu malam


MASALAH PERTUMBUHAN, BERAT DAN SELERA MAKAN:


Parasit biasanya tinggal tanpa dikesan oleh tuan rumah, merompak badan semua nutrien penting daripada makanan yang kita makan. Ramai orang yang mengalami obesiti yang dijangkiti parasit, kelaparan kerana kekurangan nutrien yang penting dan ini memaksa mereka untuk makan berlebihan kerana parasit. Tambahan pula, bergantung kepada jenis serangan, ramai orang kekurangan zat makanan dan tidak boleh menambah berat badan.

Beberapa tanda-tanda biasa adalah:

Pada kanak-kanak, pertumbuhan yang lemah, fizikal, umur dan perkembangan intelek obsesi dan memaksa diri sendiri untuk makan gula-gula atau hanya makan makanan yang khusus sahaja
Penambahan berat badan
Obesiti jangka panjang
Hilang selera makan atau kelaparan yang tidak terkawal untuk makan lebih daripada biasa
Ketidakupayaan untuk mendapat atau mengurangkan berat badan
Sakit otot dan sendi
Parasit boleh melakukan perjalanan hampir ke semua tisu-tisu lembut, terutamanya di sendi dan otot yang menyebabkan sista dan keradangan dan sering dikelirukan dengan artritis dan sakit otot. Toksin dari parasit juga boleh berkumpul di dalam sendi dan tisu otot menyebabkan:

Kekejangan otot
Kesakitan otot
Sakit sendi
Kekejangan otot
Rasa kebas pada tangan atau kaki
Sakit Dada
Sakit di pusat
Sakit di belakang, paha atau bahu
sakit artritis
Degupan jantung yang cepat
Fibromyalgia
Sawan

GANGGUAN DARAH:


Parasit menyerap vitamin yang baik daripada badan seperti zat besi dan glukos, yang mengakibatkan:

Hipoglisemia
Anemia


MASALAH SEKSUAL DAN PEMBIAKAN :


Sistem imun yang lemah disebabkan parasit dan sisa yang dihasilakan mereka juga boleh menyebabkan :

Mati pucuk bagi lelaki
Disfungsi erektil
Sindrom Prahaid
Candida - Jangkitan Yis
Jangkitan Saluran Kencing
Sista dan fibroid
Masalah haid
Masalah prostat
Pembendungan cecair dalam badan

PENYAKIT PERNAFASAN:


Apabila larva bergerak melalui sistem pernafasan atau serangan larva di dalam paru-paru boleh menyebabkan gejala-gejala seperti:

Lemas
Sesak nafas atau kegagalan pernafasan
Dyspnea
Bronkitis akut
Asma
Pneumonia
Batuk yg mengganggu

MASALAH LAIN:

Sensasi bendasing dalam tekak atau tidak selesa
Kesukaran menelan
Batuk atau batuk darah
Masalah peredaran darah. kebas di hujung kaki, kesukaran untuk bergerak.
Lebihan air liur
Penglihatan yang kabur
Nafas berbau
Tindak balas imun rendah
Demam
Masalah pernafasan
Peritonitis
Gejala kronik virus atau bakteria
Bau badan


PARASIT KANAK-KANAK:


Kita boleh bercakap tentang peringkat asimptomatik dan gejala. Gejala-gejala biasanya ditemui di kalangan orang dewasa. Gejala berperingkat berlaku terutamanya pada kanak-kanak, di mana kita biasanya dapat perhatikan masalah-masalah berikut :

Berat badan turun atau tidak naik
tiada selera makan
pertumbuhan terencat
sakit kepala
kekejangan
cirit-birit yang silih dengan tempoh sembelit
cemas dan cepat marah
gatal-gatal hidung dan / atau urtikaria dubur

Cacing pita ini kerana saiznya memerlukan dan menggunakan sejumlah besar nutrisi daripada makanan yang diambil oleh kanak-kanak ini. Ini boleh menjejaskan perkembangan normal mereka. Rawatan adalah mudah, tetapi ia memerlukan kepala cacing pita yang dikeluarkan jika tidak ia akan terus berkembang.

LANGKAH-LANGKAH DALAM PERSEKITARAN RUMAH UNTUK MENCEGAH INFEKSI BERTERUSAN:

Adalah penting untuk merawat semua orang dan haiwan peliharaan yang tinggal di persekitaran yang sama untuk mengelakkan jangkitan kepada orang lain. Infeksi berulang berlaku melalui pakaian dalam, peralatan tempat tidur, tuala dan barangan rumah seperti mainan atau haiwan yang dicemari dengan telur parasit. Adalah penting untuk mencuci kesemua yang boleh dicuci pada suhu yang tidak kurang daripada 60 ° C,  semua pakaian yang mengekalkan sentuhan dengan kawasan intim badan. Anda perlu mencuci semua cadar dan pakaian dalam setiap hari (atau setakat boleh) semasa menjalankan terapi antiparasit. Individu yang terlibat tidak boleh berkongsi pakaian renang mereka dengan ahli-ahli keluarga yang lain dan perlu menggunakan satu tuala yang berasingan untuk mencuci kawasan dubur dan untuk seluruh badan.

Ia adalah perlu untuk tidur dengan seluar dalam dan seluar jika mungkin untuk mengelakkan menggaru secara sukarela pada waktu malam, kerana cara ini memastikan telur tidak akan kekal di bawah kuku. Pastikan haiwan peliharaan tidak pergi dekat dengan tempat rehat pemiliknya, seperti katil, sofa, selimut dan bantal.

Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran di dalam air dan merendam mereka dalam MMS atau CDS penyelesaian untuk beberapa minit. (Jika tidak ada Cuka Epal boleh juga)

Bersihkan sinki dengan cuka epal juga kerana telur pelbagai jenis parasit kebal kepada pH produk pembersihan seperti sabun atau peluntur.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa parasit tidak meninggalkan apa-apa jenis imuniti, oleh itu, sekali kita sembuh, kita masih boleh mengalami kondisi parasit berlebihan sekali lagi.

Masa- masa lain Parasit Paling Aktif

Pernahkah anda atau anak-anak anda atau kenalan anda mengalami simptom ini lebih daripada biasa ketika bulan baru atau bulan penuh? Jika gaya hidup anda lebih kepada pengambilan bahan-bahan seperti ubat-ubatan dan antibiotik berlebihan atau pemakanan yang tinggi kandungan gula terutama daripada karbohidrat tinggi atau bahan pengawet dan pewarna yang menyebabkan bebanan toksid yang tinggi, besar kemungkinan keseimbangan koloni cacing anda sudah terganggu dan ianya berlebihan.

Saya sendiri telah melakukan survey sejak beberapa bulan ini dengan mengikuti hari-hari dalam takwin Islam. Ini kerana, takwin Islam mengikut kitaran bulan. Saya dapati ramai daripada sahabat handai yang mengalami simptom2 ini malah ada yang secara berlebihan sehingga terpaksa dimasukkan ke hospital.

Aktiviti Bulan Penuh 

Biasanya parasit menjadi lebih aktif semasa bulan penuh, bagaimanapun, mereka boleh aktif sepanjang masa, dan khususnya cacing pita boleh menjadi yang paling aktif semasa bulan penuh. Cacing pita yang jangka sini termasuk cacing pita daging babi, daging lembu, dan ikan.

Aktiviti Bulan Baru 

Ya, memang ada cacing yang lebih aktif semasa bulan baru juga! Mereka adalah cacing gelang! Cacing gelang menyebabkan keletihan, alahan, kemurungan, penyakit mental, pemikiran yang tidak terkawal atau perlumbaan, sembelit, masalah penglihatan, dan ketagihan gula untuk menamakan beberapa. Jika anda mempunyai kedua-dua jenis parasit, maka anda akan berasa kesan ke atas kedua-dua bulan purnama dan bulan baru.

Jarak Bumi ke Bulan Juga Mempunyai Kesan 

Kedekatan bulan ke bumi juga mempunyai kesan ke atas aktiviti parasit. Ini mungkin secara langsung atau tidak langsung. Ia mungkin tidak langsung kerana bulan itu lebih dekat dengan bumi mempunyai tarikan kepada air dalam badan kita. Apa sahaja yang mempunyai tarikan di atas air dalam badan mempunyai pilihan atau kesan modulasi pada buah pinggang. Kesan modulasi adalah benar kerana menurut Perubatan Tradisional Cina buah pinggang mengawal keseimbangan air di dalam badan. Kesan modulasi adalah seperti air pasang yang naik dan turun. Anda juga boleh memikirkan kesan modulasi ini seperti perasaan pergi keatas dan ke bawah pada roller coaster.

Adakah perlu kita takut pada cacing atau parasit ini? Kita perlu menyemak kembali adalah cacing atau parasit ciptaan Allah SWT hanya makhluk yang mengambil zat kita sahaja? Sebahagian daripada tanggapan negatif kepada cacing dan parasit ini lahir daripada kurangnya ilmu kita tentang hak kesimbangan setiap kejadian yang Allah SWT sudah tentukan. Maka menyerang sehingga tiada langsung cacing atau parasit di dalam tubuh adalah tanggapan yang salah. Sistem pertahanan badan humoral atau cair, mampu diransang oleh aktivi cacing yang seimbang. Kebanyakkan masalah yang kita lihat di atas adalah disebabkan ketidakseimbangan yang berlaku, jumlah cacing yang lebih daripada sepatutnya dan cacing di tempat yang tidak sepatutnya. Allah mencipta cacing untuk duduk di dalam perut, bukan di tempat lain. Kerana itu apabila cacing keluar dari badan kita, ia akan mati. Sistem imun kita sepatutnya membataskan mereka daripada tempat-tempat lain ini dan sepatutnya mereka duduk hanya di tempat mereka (di dalam perut), terbatas pergerakannya namun masih boleh berinteraksi sesama lain. Seperti perkara lain dalam dunia ini, apabila mereka AKUR kepada peraturan ini, sistem imun tidak akan bertindak balas. Setiap simptom yang anda lihat di atas adalah hasil daripada kondisi kecacingan yang tidak AKUR pada peraturan ini. Maka Imunoglobin bertindak "menegakkan hukum" seperti yang Allah swt telah tetapkan mengera supaya kita sebagai manusia berbuat sesuatu supaya kesimbangan itu kembali.

Sekarang barulah kita akui kenapa memakai lampin kain (cloth diapers) adalah lebih baik untuk kesihatan SEJAGAT - NAJIS MANUSIA HARUS DIURUS SECARA BETUL. (terutama yang datangnya dari anak kita yang ada di dalam lampin pakai buang) 

Cadangan saya :

Terdapat kumpulan-kumpulan makanan yang kita harus elak daripada makan jika kita mempunyai masalah parasit berlebihan seperti produk tenusu secara umum, gula bertapis (sukrosa, fruktosa, sirap jagung ), tepung (terutamanya halus) dan makanan terlalu manis amnya. Sebaliknya kita juga mempunyai senarai yang makanan dan tumbuh-tumbuhan baik yang menggalakkan keseimbangan dalaman. Dengan pengeluaran asid perut yang baik, tahap kesihatan bakteria baik dan pengeluaran hempedu yang betul keseimbangan mampu tercapai. Cacing parasit memerlukan persekitaran berasid dengan pecahan gula dan proses perebutan yang disebabkan oleh pengambilan makanan yang tidak sihat atau diproses. Ia adalah sangat penting untuk makan sayur-sayuran mentah dan jus buah-buahan (diperah menggunakan pemerah yang tidak menghapuskan enzim seperti Kuvings) yang memberikan kita enzim dan unsur-unsur lain yang perlu untuk melindungi kita.

sumber dari sini

resipi di siniMulakan dengan mengamalkan pemakanan parasite cleanse seperti pengambilan makanan anti parasit 5 hari sebelum dan selepas bulan penuh atau bulan baru. Makanan anti parasit adalah:

 • bawang putih mentah
 • biji labu
 • halia
 • betik dan biji betik
 • propolis
 • delima
 • lobak merah
 • kunyit
 • cengkih
 • kulit kayu manis (tapi awas, harus yang asli, rujuk di sini)
 • cuka epal
 • minyak kelapa dara
 • minyak zaitun dara organik 
 • (Palestine Extra Virgin Oil)
 • makanan yang di tapai seperti tempoyak, kimci, tempe, gum arabic (Al Manna)

INGAT untuk 5 hari sebelum atau selepas bulan putih atau bulan gelap

- elakkan daripada makan makanan seperti yang dinyatakan di perenggan pertama diatas
 • produk tenusu secara umum
 • gula bertapis (sukrosa, fruktosa, sirap jagung )
 • tepung (terutamanya halus) 
 • makanan terlalu manis amnya
 • makanan segera
 • makanan berproses yang mengandungi pewarna dan bahan pengawet
 • jika boleh ikan, makanan laut dan daging merah

*di bahagian kanan blog saya sertakan apps yang menunjukkan tarikh seterusnya bulan putih (full moon) dan bulan gelap (new moon) untuk rujukan 


Mengamalkan puasa pada hari bulan putih dan hari bulan gelap :

Islam menganjurkan setiap pemeluknya untuk memperbanyak ibadah sunnah, salah satunya adalah puasa putih. Ibadah ini merupakan puasa sunnah yang dilakukan setiap tanggal 13, 14 dan 15 setiap bulan. Namun, khusus untuk bulan Dzulhijjah puasa ini hanya boleh dilakukan pada tanggal 14 dan 15.

Apakah fadhilat berpuasa pada hari-hari putih?

Diriwayatkan juga dari Qatadah bin Milhan (ملحان) r.a. yang menceritakan; “Rasulullah s.a.w. memerintahkan kami supaya berpuasa pada hari-hari putih iaitu hari ke 13, 14 dan 15 di mana baginda bersabda;
“Berpuasa pada ketiga-tiga hari itu seumpama berpuasa sepanjang masa” (Riwayat Imam Abu Daud).

Rasulullah s.a.w. pernah berpesan kepada Abu Zarr r.a.;
“Wahai Abu Zarr! Apabila kamu berpuasa tiga hari dari setiap bulan, maka berpuasalah pada hari ke 13, 14 dan 15”. (Riwayat Imam at-Tirmizi. Menurut beliau; hadis ini hasan soheh)

Sabda Nabi s.a.w.;
“Berpuasa tiga hari pada setiap bulan seumpama berpuasa sepanjang masa” (HR Imam al-Bukhari dan Muslim dari Abdullah bin ‘Amru r.a.).

Abu Hurairah r.a. juga pernah menceritakan;
“Temanku (yakni Rasulullah SAW) telah mewasiatkanku dengan tiga perkara;
1. Berpuasa tiga hari pada setiap bulan.2. Mengerjakan dua rakaat solat dhuha.3. Menunaikan solat witir sebelum aku tidur”.(Riwayat Imam Bukhari dan Muslim)


Kenapa dinamakan Hari Putih?

Hari-hari tersebut dinamakan sebagai “أيام البيض” (hari-hari putih) kerana pada malam-malamnya bulan mengambang dan cerah.

Jika kita tidak dapat puasa pada hari-hari yang pertengahan, tidak mengapa. Kita boleh sahaja memilih hari apa untuk kita berpuasa asalkan ia 3 hari dalam sebulan. (Khas untuk kaum hawa) Yang dimaksudkan puasa pada pertengahan bulan itu adalah hari yang afdhal kerana Nabi SAW sendiri yang melakukannya. Ikutkan lelaki lagi senang berpuasa pada hari-hari pertengahan ni. Maka beruntunglah wahai kaum Adam  ^_^

Sunat juga berpuasa pada 28hb, 29hb dan 30hb mengikut takwim Islam (dipanggil hari-hari bulan gelap)

Sumber daripada

DR ANDREAS L. KALCKER & MIRIAM C. MACEDA

Ingin belajar lebih lanjut tentang bagaimana Allah menjaga dan menyembuhkan tubuh kita dengan tenteranya? 

Dapatkan buku Rahsia Tentera Imun


Nota: Saya hanya seorang ibu yang sudah lama mengamalkan diet ini untuk anak-anak saya yang mengalami masalah kecacingan ini. Kondisi mereka bertambah baik. Dalam masa yang sama ada juga kawan-kawan yang mencubanya. Ini hasil salah seorang dari mereka. Melalukan protocol ini selepas 6 bulan. Apa yang anda lihat adalah sarung telur cacing kerawit (ascaris lumbricoides) yang telah pecah di dalam najis berlendir anak rakan saya yang pada asalnya mengalami masalah ekzema yang teruk.
Saya bukan seorang doktor dan tidak cuba untuk bermain watak seorang doktor. Jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai masalah yang serius dengan parasit atau isu-isu kesihatan lain yang berkaitan, rujuk kepada doktor atau pakar anda. Sesetengah makanan tambahan dan  regimen detox perlu di awasi pengambilannya semasa kehamilan, dan semasa mengandung. SELALU minta nasihat dari pakar sebelum memulakan pengambilannya

Ingin membaca cerita kecacingan lagi?


CONVERSATION

3 comments: