The Magnesium Story

The Magnesium Story
Whatsapp 016 4833738

Hidangan Mesra Alam - Bihun Sup Utara


Saya akui saya seorang chef yang sangat "kepikiran"
Sering memikirkan environmental impact saya pada dunia

Hari ni kita sembang sikit pasal : The environmental impact of meat consumption / livestock

Pernah terfikir tak apa effect pada environment kalau semua orang nak makan tenderloin steak sahaja? Hurmmm...

"A new report from FAO says livestock production is one of the major causes of the world's most pressing environmental problems, including global warming, land degradation, air and water pollution, and loss of biodiversity. Using a methodology that considers the entire commodity chain, it estimates that livestock are responsible for 18 percent of greenhouse gas emissions, a bigger share than that of transport." 




Shocking kan??? Cattle industry merupakan penyumbang #1 pada green house gases kat dunia ni. More than kereta-kereta kita

How come?
Due to demand
Demand tinggi, maka cattle farming makin mencanak-canak macam cendawan tumbuh selepas hujan

Kita tak boleh overdemand kalau nak hidup dalam dunia yang sejahtera.
Kalau boleh gunakan cattle consumption to it's full potential
Kalau semua nak tenderloin, apa jadi dengan trimmings???
Tenderloin sangat sedikit. Jadi bayangkan berapa banyak lembu diperlukan untuk demand tenderloin yang tinggi !

Jadi bagaimana nak kurangkan masalah ni?
USE DAGING TETEL WHENEVER POSSIBLE

"Trimmings make up approximately 15-20 percent of the meat from an animal on average. Using trimmings is the responsible and sustainable thing to do to get the most out of each animal and also means fewer animals need to be slaughtered to keep up with demand for ground beef"

ALAMAK. APA DAGING TETEL NI?
Daripada perkataan jawa tetelan. Terima kasih pada blogger CM yang bagi contoh bergambar ni




Secara peribadi bila saya ke pasar, daging tetel memang bahagian yang unwanted macam kaki ayam dan sangat-sangat murah
sekilo daging tetel/trimmings = RM8
sekilo daging biasa = RM20

Food Forager contohnya berkata "3 Super Foods to Improve Bone and Joint Health" antaranya adalah bahagian tetel ni (kerana ia melibatkan ligemen-ligemen daging atau joints
"The most obvious place to get collagen and gelatin — so necessary for human bone, joint and membrane health — is from the bones, joint and skin tissue of animals. Learning how to make homemade stock is critical for good health. It can be included at least once a day as a small bowl or cup of broth or it can be made in to a more complex soup or gravy. Once you get over the learning curve it is simple"

Antara resipi kegemaran saya yang menggunakan kaedah bone broth adalah Bihun Sup Utara. Bihun pula direndam dengan kunyit hidup untuk mendapatkan warna kuning segar dan rasa umph. Dan ramai yang tahu kunyit sangat bagus untuk kesihatan.
Bihun Sup Utara versi saya tidak menggunakan minyak langsung, malah hanya menggunakan lemak dari daging sebagai minyak
Jadi saya sertakan resipinya di sini


Bahan-bahan yang diperlukan

Untuk bone broth:
1 kilo tulang dan 1 kilo daging tetel.
Air panas mendidih yang banyak untuk 1 periuk
2 sudu Apple Cider Vinegar atau 1/2 cawan cuka kombucha
Sedikit garam himalayan untuk perisakan daging

Bahan untuk tumis darat :
5 biji bawang putih di hiris nipis  - di goreng macam bawang goreng (sampai garing)
Rempah tumis 4 beradik - di tumis
(kedua2 bahan di angkat dan tepikan)

Bahan-bahan lain
1 batang serai
1 inch lengkuas
1 inci halia
sedikit ketumbar dan jintan ditumbuk
(atau 1 sudu kecil serbuk jintan dan 1 sudu kecil serbuk ketumbar)
1 labu bawang besar potong 4
1 pek sup bunjut

1 bungkus bihun
1 inci kunyit hidup (ibu kunyit) ditumbuk

Bahan-bahan untuk sambal cili merah:
1 biji bawang besar (diketuk)
2 sudu besar cili giling
4 sudu besar serbuk cili (dicampur air menjadi pes)
2 keping asam keping
sedikit gula dan garam
minyak untuk menumis (5 sudu besar)

Bahan-bahan hiasan
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Lobak asin (optional)
Limau nipis

Cara buat :
Tumbuk kunyit sampai lumat dan campurkan dengan sedikit air
Tapiskan air dan masukkan dalam air rendaman untuk bihun
Ketepikan

Untuk bone broth, daging perlu direbus secara perlahan selama beberapa jam. Ada yang rebus sampai 12jam. Makin lama makin tinggi benefitsnya.
Pertama sekali, masukkan daging dan tulang ke dalam periuk yang besar
Tumis perlahan. Daging akan mengeluarkan jus. Api jangan besar Senantiasa kacau
Selepas daging agak "brown" sedikit, masukkan air panas (boleh pakai air biasa tapi petua kata air panas menyebabkan sup lagi sedap)

Kemudian masukkan Apple Cider Vinegar
(boleh rujuk posting ini untuk mengetahui tujuan Apple Cider Vinegar)

Setelah daging empuk, keluarkan.
Masukkan serai, lengkuas, halia, bahan tumis darat dan bawang besar
Sup bunjut
Biarkan mereneh perlahan lagi

Daging yang diangkat tadi di cincang dan ketepikan

Untuk sambal, panaskan minyak dalam 5 sudu besar
Tumis bawang putih, cili giling dan cili pes
Masukkan 1/2 gelas air
Masukkan asam keping dan didihkan sampai dia berkurangan dan menjadi pekat
Perisakan dengan garam dan gula
(sambal ni tahan lama, boleh simpan, buang bawang putih kalau nak simpan)

Toskan bihun dan celur. Ketepikan

Daun sup - dihiris
Daun bawang - dihiris
Lobak asin (optional) - potong dadu
Limau nipis - di potong wedges untuk senang orang perah

Cara untuk hidangkan :
Masukkan bihun dalam mangkuk
Tuang kuah
Tabur daging cincang, Daun sup, Daun bawang, Bawang goreng, Lobak asin (optional) dan letakkan 1 potong Limau nipis
Letakkan sambal mengiku citarasa
SIAP !

So. This is me. Masak kadang bukan untuk kesihatan anak-anak (90% of the food I make is homemade) tapi untuk keamanan dan kesejahteraan sejagat. Barulah barakoh rezeki yang kita dapat daripada Allah SWT
 Bak kata Mark Bittman

"I write about food. I write about cooking. I take it quite seriously, but I'm here to talk about something that's become very important to me in the last year or two. It is about food, but it's not about cooking, per se....Now, that is only a little bit hyperbolic. And why do I say it? Because only once before has the fate of individual people and the fate of all of humanity been so intertwined. There was the bomb, and there's now. And where we go from here is going to determine not only the quality and the length of our individual lives, but whether, if we could see the Earth a century from now, we'd recognize it."



Bacaan lain : Is the Livestock Industry Destroying the Planet?

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment