The Magnesium Story

Anda Akan Sebak Melihat Reaksi Lelaki Ini

Pernahkah anda membayangkan hidup celik tetapi masih buta? Iaitu buta warna.
Buta warna kebiasaannya adalah biasanya genetik dan turun-temurun (anda dilahirkan dengannya). Buta warna merah / hijau dan biru biasanya diwarisi daripada ibu bapa anda. Gen yang bertanggungjawab bagi keadaan tersebut dibawa oleh kromosom X dan ini adalah sebab mengapa ramai lelaki lebih terjejas berbanding wanita.8% daripada penduduk lelaki dan 4.5% daripada jumlah penduduk di UK secara keseluruhannya adalah buta warna dan ada dianggarkan lebih daripada 250 juta orang buta warna di seluruh dunia. Sebahagian besar orang dengan kekurangan penglihatan warna mewarisi keadaan mereka daripada ibu mereka, yang biasanya 'pembawa' tetapi tidak warna buta. Sesetengah orang juga memperoleh keadaan akibat penyakit lama seperti kencing manis, sklerosis berbilang, beberapa penyakit hati dan hampir kesemua penyakit mata.EnChroma adalah sebuah syarikat berpusat di Berkeley, California yang muncul daripada geran NIH SBIR direka untuk mengkaji kemungkinan meningkatkan penglihatan warna pada manusia, terutamanya mereka yangbuta warna. Terdiri daripada para penyelidik, jurutera, dan pakar-pakar teknologi dan juga lembaga penasihat dalam bidang sains penglihatan yang terkenal di dunia, EnChroma berharap dapat memperbaiki kehidupan anggaran 300 juta orang di seluruh dunia yang mempunyai kekurangan penglihatan warna dan, sebenarnya, sesiapa sahaja yang berhasrat untuk memperolehi Better Color Vision ™. EnChroma berdedikasi untuk membangunkan produk "eyewear" inovatif teguh dengan teknologi optik yang canggih untuk lelaki, wanita dan kanak-kanak.

Lihat reaksi Ethan Scott, seorang jejaka buta warna  menggunakan cermin mata EnChroma untuk pertama kalinya.


Sebagai seorang lelaki sekian lama buta warna, menjelaskan dalam video di atas: "Ia tidak bermakna saya melihat  dalam hitam dan putih. Ia hanya bermakna bahawa saya melihat benda-benda dengan cara yang sedikit lebih membosankan daripada biasa. "
Scott menerima sepasang cermin mata EnChroma secara tidak di sangka pada hari jadinya. Ianya cermin mata yang mengandungi kanta yang membetulkan dan menyesuaikan kondisi buta warna dengan menyekat bahagian-bahagian tertentu daripada spektrum warna.

Cermin mata yang kelihatan seperti cermin mata hitam biasa. Yang jelas reaksi Scott sangat mengharukan,membuatkan kita berfikir...betapa besarnya anugerah penglihatan WARNA yang Tuhan berikan

Warna juga mampu membangkitkan ingatan abadi pada IBU TERSAYANGCONVERSATION

0 comments:

Post a Comment