The Magnesium Story

The Magnesium Story
Whatsapp 016 4833738

Petua Tak Perlu Gosok Baju tapi Baju Macam Bergosok


I'm a SAHM (Stay At Home Mom) yang would like some "Me Time" during the weekend without coming back and feeling blaah sebab I have to iron. So I saw this video yang basically an instructional ones that get rids of wrinkles without ironing. Cool. So here is the video. It's very helpful. We seriously should try....

kalau nak kurangkan penat lelah mengosok. 


Now I dont have a dryer at home (it's life luxury) BUT hubby likes to take his laundry to the Do It Yourself Dobi around the corner kat SS15 Subang Jaya. So we've experimented 2x with the same technique but kalau tengok dalam video tu dia masukkan ice cubes sebab baju tu tak lembab kan. I decided this time, kalau ke dobi with my hubby's work clothes, I bawak hanger sekali. 


On Sundays dobi area ni a bit lenggang la, easy to do the job. So from the two times pergi (instead of just hubby doing it) I pun join sekali. 


So after dah wash his clothes, I masukkan dalam dryer. Now dont put banyak sangat baju, even 1/2 pun I think it would be better if less. Set the temp to high. I masukkan about RM4 that is around 28 minits

Masukkan dalam maximum 10 helai baju yang selalu bergosok sahaja. Baju yang material lembut just a few minutes macam 15 min je

REMEMBER BAJU KENA LEMBAB MASA MASUK DRYER
Kalau tak lembab, use a face towel,
basahkan dan masukkan sekali




Right after dah stop, cepat-cepat ambil the working shirts and hang terus dengan hanger. This will set them when you cool them. Macam biskut la baru keluar oven kan lembab, then dia akan set dan kering dan crunchy haha

Voila. All wrinkles out. Tak perlu susah gosok dah. Saves time. More time for yourself (more time to write a post as well hahaha)



Other useful tips untuk ke dobi to make things easier for you :
  • Basuh di rumah, lebih jimat on the cost. Kalau basuh di dobi and dry, it might cost you RM9-RM10 for 1 load but if drying only it will cost you RM4
  • Bring a segiempat tempat bakul instead of a round one. Lebih baik lepas dryer, di lipat baju supaya tak renyuk teruk. And it's easier to keep in the bakul segiempat tempat coz you wont squish the clothes too much together



Kalau lipat baju anak-anak yang in pairs, masukkan sekali dalam lipatan baju tu. This is especially untuk baju tidur. My kids bila time mandi they know the roll call - "ambik tuala, ambik baju nak pakai siap-siap, buka baju masuk dalam basket baju kotor and then BARU MANDI" - so far Mimi very good at this sebab kalau tuala missing, dia kejor mak dia "Mama MANE tuala" - so if 1 step is missing dia takkan mandi hahaha GOOD JOB Mimi !!



  • Oh do bring a book or any needle work to kill time while waiting hehehe (sometimes too busy nak charge fon pun tak sempat, I bawa sekali segrombolan charger and phone/tab semua huhu)

Hope this helps. I know my time is precious and I would take any time yang does something as the same amount you do it twice. Right after dobi, kami pergi outing bersukaria hati senang, balik baju bersih, dah dobi dan wrinkle free

p.s second time kami buat dengan baju sekolah Syasya and it gets the wrinkles out but I'm just a perfectionist mom yang masih nak tengok it sleek kemas so I would iron it one time (however would need less energy than kalau if it's wrinkled)

p.p.s setting temp high dalam dryer tak sesuai untuk semua jenis kain. Cotton should be ok. Jangan plak ada yang masukkan baju ryon la kang cair cari akak plak huhu


UPDATE 2016 :

Here are some photos of testimonies using my jubah. Youalls tau kan betapa leceh nya nak gosok jubah panjang tu. Macam tu jugak baju batik - especially baju kelawar. Nak gosok just coz nak tidur? Hurmm...buang letkrik dan buang masa serta tenaga












CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment