The Magnesium Story

5 cara MTHFR SNP mempengaruhi dan boleh menjejaskan kesihatan kita
Mengapa sesetengah orang lebih baik mengambil folat dan bukan asid folik?
Malangnya, asid folik - vitamin sintetik dijumpai di dalam makanan yang diperkayakan dan hampir semua vitamin tambahan - dianggap berbahaya untuk mereka yang mempunyai mutasi MTHFR.

Walaupun ia mudah diserap oleh badan, orang-orang yang mempunyai tahap enzim MTHFR yang rendah tidak dapat menukar sangat asid folik ke dalam bentuk yang boleh digunakan dan diperlukan. Jadi apa yang berlaku kepada asid folik yang belum diuraikan? Ia melekat pada reseptor yang sama dalam badan yang digunakan untuk menyerap folat, dan memberi kesan dengan menyekat keupayaan badan untuk menyerap sebarang folat yang boleh guna di sekelilingnya.

5 CARA IA MEMBERI KESAN SAMPINGAN 

Saya nasihatkan anda membaca artikel pengenalan ini dahulu sebelum anda meneruskan pembacaan anda : APAKAH ITU MTHFR DAN MUTASI MTHFR?

Memliki single-nucleotide polymorphisms(SNP) dalam gen MTHFR adalah agak lazim; anggarannya oleh sesetengah pakar, sehingga 40 peratus orang mempunyai beberapa mutasi dalam gen ini. [1] Sebilangan besar varian gen ini telah dikenal pasti, walaupun ada yang lebih dikenalpasti secara menyeluruh daripada yang lain. Akhirnya, SNPs dalam gen yang membentuk kod enzim methylenetetrahydrofolate reductase membawa makna bahawa enzim yang dihasilkan akan memaparkan penurunan aktiviti, perbezaan yang boleh mempunyai kesan meluas pada kesihatan.

Artikel ini akan mengkaji akibat yang terjadi apabila penukaran 5,10-methylenetetrahydrofolate kepada bentuk penderma metil aktif folat (5 MTHF) terjejas, yang mana boleh memberi kesan kepada pelbagai aspek biologi kesihatan [2].

Anda boleh mengalami kemurungan yang berpanjangan
Folat diperlukan badan untuk  mensintesis serotonin, adrenalina dan dopamin secara betul. Folat aktif, 5-MTHF, terlibat dalam remethylation homocysteine dan penciptaan methionine. SAM-e, yang sendirinya merupakan penderma metil, adalah metabolit methionine. Apabila 5-MTHF tidak hadir, ia menyebabkan proses kemurungan menjadi klinikal kerana disebabkan oleh penurunan tahap dalam SAM-e dan neurotransmitter di dalam cecair serebrospina. [3].

Metabolisme folat dan metilasi adalah berkait rapat. BH4, kofaktor yang penting untuk pembentukan serotonin, norepinephrine dan dopamine, bergantung kepada metabolisme folat - bermakna kita tahu sekurang-kurangnya dua cara metabolisme folat dan / atau kekurangan folat aktif boleh memberi kesan kepada mood.

Jantung anda boleh mengalami kesan yang buruk
Apabila penukaran folat dan metilasi terjejas, hasil dari keupayaan terjejas mengitar semula homocysteine boleh menimbulkan pelbagai masalah kesihatan dan salah satu kesan yang paling terkenal merupakan penyakit kardiovaskular. Hubungan hyperhomocysteinemia kepada CVD sering dibahaskan, tetapi ia adalah jelas, sekurang-kurangnya, homocysteine merupakan faktor risiko bebas untuk aterosklerosis. [4].

Simpton penyakit mental akan muncul
Salah satu daripada dua varian paling terkenal MTHFR iaitu C677T, semakin dikaitkan dengan skizofrenia dan gangguan bipolar, serta gangguan kemurungan unipolar, manakala varian kedua, yang dipanggil A1298C, dikaitkan dengan gangguan bipolar sahaja. Menariknya, kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai SNP C677T dan tinggi serum homocysteine mempunyai risiko yang meningkat bagi skizofrenia. [5].

Anda mungkin kekurangan tenaga secara serius
Reaksi metilasi yang prosesnya dibantu oleh kesihatan kitaran folat adalah perlu bagi membentuk tenaga bagi seorang manusia. Sebagai contoh, seperti yang kita tahu, koenzim Q10 adalah penting untuk proses pengeluaran tenaga badan kita, melalui peranannya dalam rantaian respirasi pernafasan mitokondria. Sintesis CoQ10 memerlukan bahan dalam laluan metilasi mempunyai tahap yang mencukupi - khususnya, SAMe, yang dihasilkan dalam kitaran metilasi ini. Metabolisme folat yang terjejas boleh menjejaskan tahap SAMe yang mencukupi, yang membawa kepada kebimbangan kepada pengeluaran tenaga.

Keupayaan membuang racun atau metabolit buruk terjejas
Oleh kerana sebahagian daripada proses detoksifikasi kita melibatkan "melekatkan"  toksin kepada methionine sebelum penghapusan, tahap methionine yang cukup diperlukan. Proses konjugasi iaitu metilasi berlaku dalam setiap sel untuk membantu badan kita menghapuskan neurotransmitter, hormon dan homocysteine yang berlebihan. SAMe juga merupakan bahagian penting dalam proses ini, kerana ia membantu bahan-bahan berasaskan metil di dalam badan.

Dalam mereka yang mempunyai keupayaan metilasi tidak mencukupi disebabkan oleh mutasi MTHFR, proses detoksifikasi akan terhalang. Ia adalah perkara biasa terutama untuk mereka yang menderita kerana tidak mampu melakukan penghapusan logam berat, yang boleh membawa kepada masalah tingkah laku, keletihan, dan banyak lagi. [6].

Apa sahaja MTHFR SNPs yang berkenaan, kesan pada kesihatan boleh menjadi "monumental' atau sangat besar. Secara khususnya, metabolisme folat dan metilasi mungkin terjejas - sekali gus menyumbang kepada kemerosotan pelbagai fungsi tubuh. Pesakit perlu menangani mutasi MTHFR dengan pakar kesihatan untuk mengoptimumkan rejimen diet untuk memastikan metilasi mencukupi.Rujukan
[1] Stein, Traci. A Genetic Mutation That Can Affect Mental & Physical Health. Psychology Today. September 5, 2014.

[2] Genetics Home Reference: MTHFR. U.S. National Library of Medicine. http://ghr.nlm.nih.gov/gene/MTHFR Published September 28, 2015. Accessed September 30, 2015.

[3] Miller AL. The methylation, neurotransmitter, and antioxidant connections between folate and depression. Altern Med Rev. 2008;13(3):216-26. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18950248

[4] Pang X, Liu J, Zhao J, Mao J, Zhang X, Feng L et al.. Homocysteine induces the expression of C – reactive protein via NMDAr-ROS-MAPK-NF-κB signal pathway in rat vascular smooth muscle cells. Atherosclerosis. 2014; 236:73-81.

[5] DiLuglio, BE. Understanding MTHFR Genetic Mutation. PreviMedica. 2015. Available at: https://previmedica.com/understanding-mthfr-genetic-mutation/. Accessed October 1, 2015.

[6] Things that Plague Us: Heavy Metals. MTHFR Living. 2014. Available at: http://mthfrliving.com/health-conditions/heavy-metals/. Accessed October 1, 2015.

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment