The Magnesium Story

Jerebu Kembali - 10 Tips untuk mereka yang punya masalah Ekzema, Asma & Alahan

Kondisi seperti ekzema, asma dan kerengsaan mata seperti conjunctivitis- biasanya menjadi lebih teruk dengan kembalinya cuaca jerebu.
Percaya atau tidak,  mereka yang tidak mempunyai sejarah penyakit kulit juga boleh tiba-tiba mengalami masalah. Ini kerana "dinding" antara pendedahan kepada pencemaran alam sekitar akan mengalami kewalahan (overwhelm)
Jerebu, habuk dan kotoran di udara boleh menyumbat liang roma dan menyebabkan jerawat. Pendedahan jangka panjang kepada pencemaran boleh merengsakan kulit, yang membawa kepada keadaan kulit kering, kulit kasar dan mengalami ruam.
Di samping itu, pencemaran udara meningkatkan pengeluaran radikal bebas (bahan sampingan toksik oleh oksigen) dalam kulit, yang merosakkan sel-sel dalam badan.
Pendedahan yang berpanjangan kepada pencemaran udara boleh menyebabkan kedut dan proses pra-matang penuaan kulit.

Tips untuk menghadapi jerebu dan meningkatkan kesihatan kulit anda
Tip 1 :
Mereka yang sihat perlu menyapu pelembap pada kulit mereka untuk meningkatkan fungsi halangan kulit. Menggunakan pelembap sekerap mungkin - sekurang-kurangnya dua kali sehari, sekali pada waktu pagi dan sekali pada waktu malam - boleh mencegah kulit daripada kekeringan dan mengurangkan gatal

Tip  2 :
Elakkan daripada menggunakan sabun yang merengsakan, yang seterusnya boleh merosakkan halangan kulit.

Tip  3 :
Mereka yang mempunyai ekzema dan psoriasis, yang mana kulit sebagai halangan menjadi lemah, adalah lebih mudah terdedah kepada jerebu dan keadaan kulit mereka mungkin marah, menyebabkan ruam dan gatal.
Jadi mereka perlu melindungi kawasan kulit rosak dari kotoran dan toksin di udara. Mereka juga perlu mengelakkan kulit terdedah dengan air panas dan elakkan dari menggaru kulit mereka.
Orang yang mempunyai kulit yang pecah-pecah dan luka perlu berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan krim untuk mencegah jangkitan. Yang lain-lain jika ada kemerah-merahan, ruam gatal yang tidak berkurangan dengan pelembap juga memerlukan perhatian perubatan.

Tip  4 :
Seboleh-bolehnya elakkan penggunaan krim steroid sewenang-wenangnya yang mana melemahkan lagi sistem imun. Ini kerana kita memerlukan sistem imun yang mantap untuk kulit berfungsi dengan baik.

Tip 5 :
Elakkan daripada menggunakan bahan pencuci yang mempunyai bahan kimia yang banyak, serta bahan petrokimia yang akan menyumbat liang roma.

Tip 6 :
Minum lebih banyak air daripada biasa - ini membantu buah pinggang mengusir sebarang toksin yang diserap melalui kulit dan paru-paru.
Kurangkan pengambilan kopi dan alkohol - ini menggalakkan badan cepat kekurangan air. Kondisi kekurangan air akan menyebabkan badan mengalami stress dan tidak mampu berfungsi dengan baik.
Sistem metabolisma, imun dan sebagainya harus "tiptop" dalam cuaca begini

Tip 7:
Membina imuniti anda dengan makan makanan yang kaya dengan vitamin C (oren, jambu batu, strawberi), vitamin E (kekacang) dan asid lemak omega-3 (ikan berminyak). Masak dengan minyak kelapa dan tambah minyak kelapa dalam pemakanan anda. Juga bahan2 seperti kunyit, halia, serai


Tip 8:
Jerebu biasanya menaikkan haba dalam badan kita. Minum teh penyejukan seperti kekwa, serai pandan mint coller atau rooibos. Minum teh ini panas juga boleh membantu melesakan kerengsaan tekak. Jika anda tidak mempunyai masa untuk minumandi rumah, anda sentiasa boleh membeli dari kedai tradisional Cina perubatan tempatan anda.

Tip 9:
Mengekalkan diet yang baik juga melibatkan menghapuskan makanan yang boleh memburukkan lagi keadaan badan anda. Dalam tempoh jerebu, elakkan produk tenusu, gula yang berlebihan dan daging merah.

Tip 10:
Kalau keluar banyak or banyak kerja luar please use the N95 mask jenama 3M (sebab yang ini shaja yang selamat dipakai sebenarnya) - 3M Dust Respirators
Bonus Tip: Lemongrass, Pandan, Ginger & Mint Cooler


Bahan-bahan utama
1 tandan sederhana daun pandan
4 batang serai
1 inci halia muda
4 tangkai daun pudina
60 g gula batu
2 1/2 liter air

Arahan
Bahagikan daun pandan kepada 5 daun setiap simpulan longgar.
Titik serai (leperkan dengan lesung)
Bawa air sehingga mendidih, masukkan daun pandan, serai, dan halia. Kecilkan api dan biarkan reneh selama kira-kira 15 minit, kemudian tambah gula batu secukup rasa. Setelah gula larut, matikan api dan biarkan ia curam selama 30 minit.
Tuangkan ke dalam jag kaca yang besar dan sejukkan. Lusuhkan daun pudina dan masukkan ke dalam jag. Kacau. Boleh gantikan gula batu dengan gula melaka atau gula kabung

To check index UPU seharian, please go to DOE's official website
http://apims.doe.gov.my/apims/hourly2.php

Nilai IPU dikira berdasarkan kepekatan purata setiap pencemar udara iaitu SO2, NO2, CO, O3 dan PM10. Pencemar udara yang dominan dengan kepekatan tertinggi diambilkira sebagai pencemar yang akan menentukan nilai IPU.
Pada lazimnya, kepekatan habuk halus (PM10) adalah yang tertinggi berbanding dengan pencemar yang lain dan ini menentukan bacaan IPU.
Ambil perhatian bahawa chronic exposure to PM10 boleh menyebabkan lung cancer so please stay as much indoors as possible.

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment