The magic begins here...

Laksam



Bahan-bahan utk adunan "kueteow Laksam":
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

Bahan-Bahan utk Kuah:
Ikan Kembung atau Mabong atau Parang
(direbus,dibuang tulang seperti kita hendak buat laksa)
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam
Santan (dalam satu biji)
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula

Bahan-bahan untuk ulam
kacang panjang dihiris halus
taugeh
daun kesum (dipotong halus)
bunga kantan (dipotong halus)

Bahan-Bahan untuk Sambal belacan:
cili merah (kalau nak pedas tambah cili padi)
belacan
garam
limau kasturi

Cara-cara Membuat

1. Cara buat "kueteow Laksam : Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.

2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

4. Untuk sambal belacan: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau 

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment